#trots Qioz ZorgKappers in het Algemeen Dagblad! – Qioz ZorgKappers / De ZorgKapper – voor ouderen in Zuid- en Noord Holland, Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Mariahoeve, Leiden, Scheveningen, Delft, Naaldwijk, Westland, Zoetermeer, Bleiswijk, Rotterdam, Wassenaar, Hoofddorp, Amsterdam, Amstelveen, Haarlem.
#trots Qioz ZorgKappers in het Algemeen Dagblad!

#trots Qioz ZorgKappers in het Algemeen Dagblad!

Help, mijn klant heeft dementie!
Yvonne Rooijers (55), zorgkapper bij Qioz ZorgKappers

Zorgkapper Yvonne Rooijers

,,Ik werk als zorgkapper in verpleeghuizen en knip mensen met dementie. Ze zitten vaak de hele dag op de afdeling of hun kamer. Een bezoek aan de kapper is voor hun een beleving en een uitje. Ze vinden een praatje of luisterend oor fijn. We praten over gewone, dagelijks dingen of over vroeger. Soms kunnen ze het gesprek niet volgen. Dan weten ze niet meer waar het over gaat, of ze beginnen opeens over iets anders te praten.

,,Als ik de klant zelf in de kamer ophaal, hangen daar vaak oude foto’s. Die neem ik mee, want dan weet ik hoe hun kapsel vroeger was. Dat probeer ik na te bootsen. Sommige mensen herkennen hun eigen spiegelbeeld niet. Dan beginnen ze tegen de spiegel te praten, omdat ze denken dat er iemand anders tegenover ze zit.

,,Of ze hebben er na twee knipjes geen zin meer in. Dan is het belangrijk om niet aan te dringen en ze gewoon te laten gaan. Ik probeer het op een later moment af te maken. Ik heb een keer een mevrouw op haar kamer geknipt terwijl ze sliep. Soms willen ze ook niet weg of ze vallen tijdens het knippen in slaap. Dat is een goed teken, want dat betekent dat ze ontspannen zijn.”

,,Bij mensen met dementie is het belangrijk geduld te hebben en rustig te praten. Je moet ze niet als een klein kind behandelen, maar ze in hun waarde laten. Als ze klaar zijn, pakken ze je blij beet, geven een zoen of vragen bezorgd of ik niet even moet rusten, of dat ze even moeten helpen met vegen. Het is leuk en dankbaar werk.’’

Kijk voor het volledige artikel: Help, mijn klant heeft dementie op :
https://www.ad.nl/binnenland/help-mijn-klant-heeft-dementie~adc098f0e/148093121/


Reageren is niet mogelijk.